Protein berasal dari bahasa Yunani proteios yang
berarti pertama atau utama. Protein merupakan makromolekul yang menyusun lebih
dari separuh bagian dari sel. Protein menentukan ukuran dan struktur sel,
komponen utama dari sistem komunikasi antar sel serta sebagai katalis berbagai
reaksi biokimia di dalam sel. Karena itulah sebagian besar aktivitas penelitian
biokimia tertuju pada protein khususnya hormon, antibodi dan enzim.
Semua jenis protein terdiri dari rangkaian
dan kombinasi dari 20 asam amino. Setiap jenis protein mempunyai jumlah dan
urutan asam amino yang khas. Di dalam sel, protein terdapat baik pada membran
plasma maupun membran internal yang menyusun organel sel seperti mitokondria,
retikulum endoplasma, nukleus dan badan golgi dengan fungsi yang berbedabeda
tergantung pada tempatnya. Protein - protein yang terlibat dalam reaksi
biokimiawi sebagian besar berupa enzim banyak terdapat di dalam sitoplasma dan
sebagian terdapat pada kompartemen dari organel sel.
Protein merupakan kelompok biomakromolekul
yang sangat heterogen. Ketika berada di luar makhluk hidup atau sel, protein
sangat tidak stabil. Untuk mempertahankan fungsi dan nya, setiap jenis protein
membutuhkan kondisi tertentu ketika diekstraksi dari normal biological
milieu. Protein yang diekstraksi hendaknya dihindarkan dari proteolisis
atau dipertahankan aktivitas enzimatiknya.
Sementara
itu Dr. Danial Zainal Abidin dari buku beliau yang bertajuk Perubatan Islam dan Bukti Sains
Moden berkata
, Protein adalah rangkaian asid amino yang mengandungi karbon, nitrogen,
hidrogen dan oksigen. Ia menjadi komponen utama otot, organ dan kalenjer di
dalam tubuh badan manusia. Badan kita memerlukan lebih kurang 20 asid amino
bagi diproses menjadi protein. Sembilan daripada asid -asid amino ini perlu
diperoleh daripada makanan kerana tubuh badan manusia tidak mampu
menghasilkannya. Protein yang terdapat dalam setiap daging dan produk binatang
mengandungi asid – asid amino yang perlukan ini secara lengkap. Sebaliknya
protein sayur -sayuran, bijirin dan buah – buahan tidak mengadunginya secara
lengkap. Oleh itu, mereka yang tidak memakan daging (vegetarian) perlu
mengambil pelbagai jenis sayur – sayuran, bijirin dan buah – buahan supaya asid
amino yang diperlukannya mencukupi. Bagi menjaga kesihatan, 20 peratus daripada
tenaga kalori seseorang perlu datang daripada sumber protein. Sebaik – baik protein
adalah yang rendah kadar lemaknya seperti yang terdapat dalam daging binatang
ternakan yang dibuang kulitnya, ikan, kekacang dan bijirin. Seseorang yang
mengambil daging binatang secara berlebihan akan menaikkan kadar lemak tepu dan
kolestrol dalam darahnya dan keadaan ini membebankan buah pinggang dan akhirnya
mengancam nyawanya.
KENAPA
PERLU PILIH SHAKLEE SOY PROTEIN (ESP)
ESP Shaklee ini diiktiraf seluruh dunia dengan mempuyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protin yang tinggi yang pernah dihasilkan.
Kacang soya yang digunakan hanya mengandungi “non – GMO ” ( non-Genetically Modified Organism ) iaitu ia diproses pada kadar suhu yang rendah untuk memastikan kacang soya ini bebas dari kacang soya yang diubahsuai secara genetik. Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP) yang memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik bermula ia ditanam (benih) sehingga dituai (pengeluran).
Air digunakan untuk mencuci bagi mengekalkan bahan penting seperti isoflavones, genistein dan diadzein. ( Kacang soya dan produknya seperti tofu dan tempe mempunyai paling kurang 5 bahan sebatian yang berfungsi mencegah kanser. Antara bahan yang tersebut adalah genistein dan diadzein yang mampu menghalang pertumbuhan sel kanser. Di samping itu ahli – ahli sains menemui satu lagi bahan di dalam kacang soya yang mempunyai formula kimia yang sama dengan ubat tamaxifen yang digunakan secara rutin pada hari ini bagi merawat sebahagian besar pesakit kanser payu dara. Kajian – kajian yang dilakukan ke atas binatang mendapati, kesemua bahan – bahan ini mampu menghalang pertumbuhan sel – sel barah kulit dan usus besar . ~ Perubatan Islam dan Bukti Sains Moden )
Setiap 850g ( satu tin ESP ) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.
ESP menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia.
ESP turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.
Kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, sangat sesuai untuk pesakit kencing manis.
Satu hidangan ESP ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
ESP Shaklee ini diiktiraf seluruh dunia dengan mempuyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protin yang tinggi yang pernah dihasilkan.
Kacang soya yang digunakan hanya mengandungi “non – GMO ” ( non-Genetically Modified Organism ) iaitu ia diproses pada kadar suhu yang rendah untuk memastikan kacang soya ini bebas dari kacang soya yang diubahsuai secara genetik. Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP) yang memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik bermula ia ditanam (benih) sehingga dituai (pengeluran).
Air digunakan untuk mencuci bagi mengekalkan bahan penting seperti isoflavones, genistein dan diadzein. ( Kacang soya dan produknya seperti tofu dan tempe mempunyai paling kurang 5 bahan sebatian yang berfungsi mencegah kanser. Antara bahan yang tersebut adalah genistein dan diadzein yang mampu menghalang pertumbuhan sel kanser. Di samping itu ahli – ahli sains menemui satu lagi bahan di dalam kacang soya yang mempunyai formula kimia yang sama dengan ubat tamaxifen yang digunakan secara rutin pada hari ini bagi merawat sebahagian besar pesakit kanser payu dara. Kajian – kajian yang dilakukan ke atas binatang mendapati, kesemua bahan – bahan ini mampu menghalang pertumbuhan sel – sel barah kulit dan usus besar . ~ Perubatan Islam dan Bukti Sains Moden )
Setiap 850g ( satu tin ESP ) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.
ESP menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia.
ESP turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.
Kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, sangat sesuai untuk pesakit kencing manis.
Satu hidangan ESP ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
Khasiat ESP adalah;
1. Kekal Muda - Asid Amino
membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis
protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein
Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan
kita sentiasa bertenaga.
2. Hormon
Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan
yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia
membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan
penyakit jantung.
3. Memulihkan
Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa
ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser
daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum
radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga
rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.
4. Kulit berseri
dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan,
sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan
otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan parut.
5. Pemberi tenaga
segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun,
dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang
berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.
6. Memulihkan
Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan
rambut, pigmentasi, freckles.
7. Memperbaiki
Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan
sebagainya.
byk juga khasiatnya.
ReplyDelete